Nieuws

Het laatste nieuws van DZEP Alliantie Twente.

Mijlpalen D-ZEP Alliantie Twente

woensdag 13 april 2022

Mijlpalen D-ZEP Alliantie Twente
In september 2021 is het consultatieteam D-ZEP Alliantie Twente van start gegaan. Het D-ZEP Alliantie Twente consultatieteam bestaat uit 1 coördinator en 15 consulenten. Het consultatieteam ondersteunt zorgteams met begrijpen en hanteerbaar maken van zeer ernstig probleemgedrag bij mensen met dementie.

Consultatietraject
Met de consultatietrajecten van het regionaal consultatieteam D-ZEP hebben we al meerdere cliënten geholpen. Samen met het team is gekeken naar mogelijkheden om het wonen op de afdeling voor de cliënt en de omgeving prettiger te maken. Betrokkenen geven aan dat zij meer rust en ontspanning zien bij de cliënt. Zorgteams vinden het prettig om gehoord te worden en samen met de consulenten van het Regionaal consultatieteam dieper in de situatie rondom de cliënt te duiken.  

Afdelingen
We kijken naar de mogelijkheden om een D-ZEP Alliantie Twente afdeling te realiseren voor mensen met zeer ernstig probleemgedrag. We zijn aangesloten bij het Landelijke Netwerk en met alle kennis en expertise die we vandaaruit opdoen wordt het aanbod voor deze doelgroep verbreed.

Ervaringen van de consulenten
Anita de Groot, ergotherapeut en Muriel Littel, verpleegkundige zijn eind september 2021 begonnen als consulent voor het regionaal consultatieteam van D-ZEP (Dementie en Zeer Ernstig Probleemgedrag) Alliantie Twente. Zij hebben samen het eerste consultatietraject uitgevoerd. Het consultatieteam probeert vanuit een frisse blik, methodisch te kijken naar factoren die het gedrag in stand houden, aan te sluiten bij de aanwezige expertise en door het leggen van de juiste accenten hieraan iets toe te voegen. Muriel: “We proberen gebruik te maken van de sterkte kanten die er al zijn in een team. Dat wil zeggen dat we bijvoorbeeld eens meekijken met een zorgprofessional waarbij het contact met de cliënt regelmatig wel goed verloopt. Misschien geeft dit wel inzichten voor andere teamleden. Ik denk dat handvatten voor het omgaan met probleemgedrag van een cliënt veelal in het zorgteam gevonden kunnen worden.” Meer lezen? Kijk dan hier.


Anita en Muriel.

Hulp nodig?
Heb jij ook een cliënt waarbij je je steeds afvraagt of je deze wel geeft wat hij nodig heeft of die je echt begrijpt, een bewoner waar je na je dienst nog weleens wat verdrietig aan terugdenkt, waarbij je je machteloos voelt… Regionaal consultatieteam D-ZEP Alliantie Twente wil graag met je meekijken en samen met jou streven naar een optimale samenwerking met jouw cliënt. Jij hebt het antwoord, wij helpen je het te vinden!