Goede en passende zorg voor mensen met dementie en met zeer ernstig probleemgedrag. Daaraan willen we een bijdrage leveren vanuit D-zep Alliantie Twente. Steeds meer mensen worden ouder en steeds meer mensen ontwikkelen dementie. Soms gaat dat gepaard met probleemgedrag. Hoe ga je daar mee om? Dit kan lastig zijn omdat het gedrag niet altijd te verklaren is. Wanneer er van alles geprobeerd is om hen te helpen, ook multidisciplinair, maar de oplossingen helpen niet, dan biedt het D-zep consultatieteam hulp. Het consultatieteam neemt geen zorg of behandeling over. Maar kijkt over de schouder mee, denkt mee, coacht en adviseert. Lawrence Vrugteman, Casemanager dementie, vertelt over zijn ervaringen als consulent binnen het D-zep consultatieteam.
Lawrence: “Soms zijn situaties erg complex en is het fijn dat er met je meegedacht wordt. Ik heb bijvoorbeeld samen met een D-zep collega een team ondersteund waar een cliënt met probleemgedrag onrust veroorzaakte. De zorgcollega’s wisten niet meer hoe ze met de cliënt om moesten gaan. Ze werden zelfs bang omdat deze fysiek agressief werd. De collega’s twijfelden of ze wel de juiste zorg boden. Tijdens de observaties zagen we dat de zorg zeer respectvol en passend was. Veel ging dus al goed. Wel hebben we adviezen gegeven over de leefruimte van de cliënt en tips over de afstand en nabijheid van de zorgverlening. Door wat bevestiging van ons en een aantal kleine aanpassingen is de situatie erg verbeterd. Het team is daarna met vertrouwen verdergegaan waar ze mee bezig was.”
Lawrence gaat verder: “Zoals je ziet, wij nemen geen behandeling over. We kijken mee en leggen de nadruk vooral op wat goed gaat. Van daaruit kijken we wat collega’s kunnen verbeteren of veranderen, zodat cliënten én collega’s in hun kracht komen te staan. De zaken die goed gaan, kunnen dan door het team uitgebouwd en verder ontwikkeld worden. We willen met onze inzet het probleemgedrag oplossen of minimaliseren naar een acceptabel niveau. Zodat het leven van de cliënt met dementie prettiger wordt. En dat de mensen rondom de cliënt begrijpen waar het probleemgedrag vandaan komt, zodat zij daar op de juiste manier op kunnen reageren. We kunnen niet alles oplossen, maar wel leefbaarder maken. Voor alle betrokkenen. Op deze manier zal de kwaliteit van leven voor de cliënt toenemen en het werkklimaat voor collega’s verbeteren.”
Heb je ook een vraag over een cliënt die in het verpleeghuis woont? Neem dan contact op met het consultatieteam. Dit kan telefonisch via (06) 2398 2287 of via de mail dzep@triviummeulenbeltzorg.nl. (Cliënten die zelfstandig thuiswonen kunnen helaas nog niet worden aangemeld).