Nieuws

Het laatste nieuws van D-zep Alliantie Twente.

“Samen met het zorgteam komen we op nieuwe ideeën voor complexe situaties”

Saturday, December 24, 2022

Liselot Meutstege - Oonk, consulent (GZ-psycholoog) D-zep Alliantie Twente

Een verpleeghuisbewoner die alle spullen van de afdeling meeneemt, iemand met ernstig roepgedrag, ontremd gedrag of een bewoner die zelfs agressief kan worden. Het zijn een aantal voorbeelden van (zeer ernstig) probleemgedrag dat niet alleen veel impact kan hebben op het zorgteam dat overbelast raakt, maar ook op andere bewoners of zelfs familieleden van medebewoners. “Vaak heeft het zorgteam tevergeefs al meerdere interventies geprobeerd”, vertelt Liselot. Ze is GZ-psycholoog en lid van het regionale consultatieteam dat in zulke gevallen kan worden ingeschakeld door de zorgteams. “De situatie is vaak complex. Samen met het zorgteam proberen we met een frisse blik te kijken of we nog nieuwe ideeën kunnen bedenken. Zie het als een soort ‘noaberschap’; we lopen als het ware met een collega mee en kijken of we nog nieuwe aanknopingspunten kunnen vinden.”

Tijdens een startbijeenkomst wordt de casus door het zorgteam met de toegewezen consulenten doorgenomen. Voordat dit plaatsvindt is er al gekeken of de casus voldoet aan voorwaarden en welke twee consulenten – gezien hun achtergrond - het beste bij de aanvraag passen. Liselot: “Die startbijeenkomst is écht goud waard. Het héle zorgteam is erbij en neemt er de tijd voor. Medewerkers zijn heel open en het levert heel veel informatie op. Wij luisteren en denken mee. Soms kan alleen al zo’n startgesprek weer nieuwe ideeën geven en veel in werking zetten.”

Observeren
Er vindt niet alleen een gesprek plaats met het zorgteam, maar ook met de leidinggevende, arts en de betrokken disciplines. Liselot: “Daarna maken we met het zorgteam de afspraak op welke momenten we langskomen om te observeren. Afhankelijk van de vraag kan dit bijvoorbeeld zijn tijdens een zorgmoment. Of ik neem juist even plek in de huiskamer en observeer daar. We kijken ook graag mee als er familie aanwezig is. Want ook familie of naasten worden in principe betrokken in het traject. In welke mate dat is, hangt af van de casus.” De twee toegewezen consulenten observeren apart van elkaar. “Als we genoeg informatie hebben, dan bundelen we die en schrijven we samen een adviesrapport. Dit rapport bespreken we weer met het zorgteam.”

Aanknopingspunten
Liselot begrijpt goed hoe zorgteams soms worstelen met ingewikkelde casussen. “Vaak gaat het om cliënten die moeite hebben met prikkelverwerking vanwege schade in de hersenen. Op een reguliere verpleegafdeling voor mensen met dementie zijn er veel prikkels. Dat kan soms voor onhoudbare situaties zorgen. En hoe moeilijk het soms ook is, we proberen samen met het zorgteam te kijken naar wat er wel goed gaat bij een cliënt. Wat werkt er wel positief? En hoe kunnen we dat dan verder uitbreiden? We blijven kijken tot we nieuwe aanknopingspunten hebben en die gaan we samen verder uitdiepen. Samen komen we vaak tot nieuwe ideeën. Heel soms ook niet, dan blijkt dat een cliënt bijvoorbeeld gewoon echt niet op de goede plek zit.”

Contact houden
Op basis van de gesprekken en observaties wordt er een adviesrapport geschreven en deze wordt in de geplande eindbijeenkomst gedeeld met het zorg- en behandelteam. In die bijeenkomst wordt er ook besproken hoe iedereen het consultatietraject heeft ervaren. Na een aantal maanden volgt er dan nog een telefonische evaluatie en daarna wordt het traject afgesloten. Liselot: “Teams vinden het in het begin soms moeilijk om hulp te vragen. Vaak is er al veel nagedacht en geprobeerd. Wij hebben niet ‘meer’ kennis, maar proberen vanuit een frisse blik mee te kijken naar mogelijkheden. En dan is het fijn om te merken dat zorgteams heel open zijn. De laatste keer voelde ik me ook weer heel erg welkom in het zorgteam.”